Info voor ouders


Deze pagina is speciaal voor u als ouder c.q.  verzorger gemaakt voor uw kind, onze leerling, omdat er regelmatig vragen leven over de voortgang van de rijopleiding en waarom uw zoon of dochter misschien nog geen examen kan doen.


Hoeveel lessen zijn er eigenlijk nodig?

Allereerst is het gemiddelde aantal lessen dat een leerling (landelijk gezien) nodig heeft om te kunnen slagen: 43 lessen. Bij onze rijschool ligt dat tussen de 35-40 lessen gemiddeld. Dat betekent dat er leerlingen zijn die daar net onder blijven, maar ook leerlingen die richting de 50, 60 of meer lessen gaan en dat zijn geen uitzonderingen.

Het is echt een fabeltje dat veel leerlingen kunnen slagen in 20 lessen, tenzij het echt natuurtalenten zijn en daar zijn er niet zo veel van. Ook helpt het niet of nauwelijks als er met de ouders al is geoefend. Patronen afleren is vaak veel moeilijker dan iets goed aanleren, dus even samen schakelen kan een dure fout zijn als een leerling b.v.  zijn voet boven t koppelingspedaal blijft houden. Hier gaat hij namelijk gewoon op zakken als hij dit op het examen doet!
En zo zijn er meer valkuilen. Daar komt nog bij dat ouders een slecht voorbeeld geven aan hun kinderen als zij stimuleren dat je gewoon onverzekerd rond kunt gaan rijden (want dat ben je dan). De gevolgen kunnen enorm zijn! Mocht je iemand aanrijden kun je daar alleen financieel al tot je dood last van hebben. Dat betekent b.v. geen huis kunnen kopen omdat werkgevers loon inhouden om tonnen schadevergoeding te kunnen betalen.


Vertrouwen in de instructeur. Heeft u dat wel?

Natuurlijk begrijpen wij dat er alle vertrouwen moet zijn in de de rijschool en dan met name in de coach, instructeur van uw zoon of dochter. Dat vertrouwen kunnen wel al geven door onze bevoegdheid te controleren bij de daarvoor bestemde officiële instantie (IBKI) en het door het CBR officieel geregistreerde slagingspercentage te checken. Dat geeft een eerste goede indicatie over de kwaliteit van de instructeur.

Wat uw zelf nog meer kunt doen is de rijprocedure, waarin de exameneisen exact staan geformuleerd, goed doornemen (eventueel met uw zoon of dochter erbij) en deze toetsen aan het niveau van uw zoon of dochter tijdens een praktijkrit. Download b.v. in PDF-formaat de toepassing (exameneisen). De laatste rijprocedure vindt u ook kosteloos op de website van het CBR.

Wij begrijpen dat u wellicht met eigen ogen wilt zien hoe er les wordt gegeven en wat de voortgang is van de rijopleiding. Dat kan door eens een rijles mee te rijden met uw zoon of dochter. Dat is geen enkel probleem. Zo kunt u zelf de vorderingen zien en eventuele vragen stellen aan de instructeur.
Bij voorkeur geeft u dit vooraf even aan i.v.m. andere meerijders en de daarbij behorende verzekeringskwesties.
Mocht u vragen hebben of wilt u een keertje mee rijden?
Neem dan gerust contact op.


Volg goede adviezen op of kies een andere instructeur.

Het kan voor komen dat u na al deze mogelijkheden nog steeds van verschil van mening bent met de instructeur over de voortgang van de rijopleiding en de begeleiding van de instructeur met al zijn adviezen.
Als u blijft twijfelen aan het vertrouwen doet u er goed aan te wisselen van instructeur. Dat is altijd mogelijk en geen enkel probleem. U kunt dit aangeven bij de instructeur of de rijschoolhouder zelf bellen. Kijk hiervoor op de website van de verkeersschool zelf.

Wij bevelen ten zeerste een z.g. Tussentijdse toets aan bij het CBR. Dat is een zeer goede voorbereiding op het examen en zorgt ook voor een hogere slaagkans op het praktijkexamen.
Deze toets wordt normaliter gedaan op ongeveer driekwart van de rijopleiding en kan eventueel gelijktijdig aangevraagd worden met het rijexamen. 
Neem in uw overwegingen ook mee dat zakken voor een rijexamen veel duurder is dan een toets of zakken voor het examen, want naast een zinvolle investering in de veiligheid is een herexamen plus nieuwe lessen altijd duurder.

Vragen? Wij zijn er ook voor u!

Olaf Boezelijn